Skip to content

Nord Stream: «Ρωσικό δάκτυλο» πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου «βλέπει» η Ευρώπη

  • by
Οι διαρροές φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική από… «άγνωστη αιτία» έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία στην Ευρώπη με τις εικασίες ότι έχει παρέμβει ρωσικός δάκτυλος ολοένα και να πληθαίνουν.
Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, το ενεργειακό πρόβλημα βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα της Ευρώπης με τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream1 και 2, ο οποίοι ξεκινούν από τη Ρωσία, διατρέχουν υπόγεια και σε μεγάλο βάθος τη Βαλτική και φτάνουν στη Γερμανία να εντείνουν το πρόβλημα. H CIA μάλιστα είχε προειδοποιήσει για τυχόν επιθέσεις. 


Όλα ξεκίνησαν όταν μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκε διαδοχικά και σε μικρό χρονικό διάστημα πτώση της πίεσης. Στη συνέχεια όμως ο διαχειριστής των αγωγών Nord Stream AG εντόπισε «ζημιές». Πρόκειται για «περιπτώσεις χωρίς προηγούμενο» σε 3 από τους 4 αγωγούς, και μέσα στην ίδια ημέρα. «Είναι άγνωστο πότε το σύστημα θα λειτουργήσει και πάλι». Αν λοιπόν πρόκειται για περιπτώσεις χωρίς προηγούμενο τι πραγματικά συμβαίνει… Εδώ και καιρό ο Πούτιν απειλεί να παγώσει την Ευρώπη και η διαρροή στην Βαλτική έχει κινήσει πολλές υποψίες!
Για τρία σημεία διαρροών, το ένα στη σουηδική θαλάσσια οικονομική ζώνη και τα άλλα στη δανική οικονομική ζώνη κάνει λόγο η Σουηδική Αρχή Ναυτιλίας «Οι διαρροές βρίσκονται πολύ κοντά, νοτιοανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ», ανέφερε εκπρόσωπός της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.


Για στοχευμένες επιθέσεις κάνει λόγο η Γερμανία
Το ερώτημα είναι ένα… Πρόκειται για σύμπτωση; Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Τύπο, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των δύο αγωγών. Την είδηση αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel επικαλούμενη κύκλους ασφαλείας αλλά και βάσει άλλων στοιχείων.
Με τη σειρά του το Spiegel επικαλείται μάλιστα άνθρωπο που έχει γνώση των γεγονότων από μέσα. Με λίγα λόγια, οι ενδείξεις συντείνουν κατά πάσα πιθανότητα σε σαμποτάζ, σε πράξη δολιοφθοράς, ή ακόμη και σε επίθεση επί τη βάσει της χρονικής αλληλουχίας και της ισχυρής απώλειας πίεσης στον Nord Stream 1 σύμφωνα με όσα γράφει η Deutsche Welle.
Καλά πληροφορημένες πηγές και βάσει και των πρώτων εκτιμήσεων «το ενδεχόμενο πιθανής επίθεσης στο βάθος της θάλασσας δεν είναι κάτι το σύνηθες. Γίνεται μόνο με ειδικές δυνάμεις, με δύτες, ή και υποβρύχιο»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 σταμάτησε εντελώς αρχές Σεπτεμβρίου με την Ρωσία να επικαλείται αρχικά τεχνική βλάβη της αντλίας σε ρωσικό σταθμό συμπίεσης και στη συνέχεια τις δυτικές κυρώσεις, ενώ για τον Nord Stream 2 δεν δόθηκε την τελευταία στιγμή άδεια λειτουργίας λόγω των ρωσικών κυρώσεων. Όμως οι υποθαλάσσιοι αγωγοί είναι γεμάτοι με φυσικό αέριο. Πάντως το ναυτικό της Δανίας και Γερμανοί ειδικοί αλλά και από άλλες χώρες προσπαθούν να ρίξουν φως σε αυτό το συμβάν και να εντοπίσουν τι ακριβώς συνέβη, αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPΑ.
«Ο εξ ανατολών γείτονάς μας ακολουθεί συνεχώς πολιτική προκλήσεων»
Να σημειωθεί πάντως ότι όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μιλούν για επίθεση. Μάλιστα ξαφνικά για την πολωνική κυβέρνηση οι διαρροές που εντοπίστηκαν από τις δανικές αρχές οφείλονται σε ρωσική προβοκάτσια. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλών διεθνώς πιέσεων» δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρσίν Πρσζιντάτς στη Βαροσβία. «Δυστυχώς ο εξ ανατολών γείτονάς μας ακολουθεί συνεχώς πολιτική προκλήσεων».
«Σκόπιμες ενέργειες και όχι ατύχημα», λέει η πρωθυπουργός της Δανίας
Η μεγάλη διαρροή από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα», υποστήριξε απόψε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.
«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ newsit.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *