Skip to content

Ποια η σχέση του καφέ με το διαβήτη;

  • by

Ο καφές, ο οποίος αποτελεί ένα δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως, πιθανόν να έχει μια απροσδόκητη ευεργετική δράση εναντίον του διαβήτη.

Σε μεγάλη επιδημιολογική έρευνα που έγινε στην Ολλανδία σε 17.000 άτομα ηλικίας από 30 έως 60 ετών, η κατανάλωση του καφέ βρέθηκε ότι συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Είναι η πρώτη φορά που μια σοβαρή έρευνα, σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, έδειξε ότι ο καφές θα μπορούσε να αποτελέσει πρόληψη για το διαβήτη.

Συγκεκριμένα οι Ολλανδοί γιατροί από το Άμστερνταμ διαπίστωσαν, ότι όσοι έπιναν τουλάχιστο 7 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από το διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν λιγότερα από 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Article Advertisement 1 CPN

Τα συμπεράσματα αυτά αντιμετωπίσθηκαν με σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η καφεΐνη μειώνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη ρυθμίζει το μεταβολισμό και την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα.

Η μείωση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη οδηγεί στο διαβήτη.

Το ερώτημα είναι λοιπόν, πώς ο καφές οδηγεί στην μείωση του κινδύνου για διαβήτη;

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι έρευνες που έδειξαν την επίδραση της καφεΐνης πάνω στη δράση της ινσουλίνης, διαρκούσαν συνήθως μερικές ώρες.

Η δική τους έρευνα αφορούσε την κατανάλωση καφέ για πολλές εβδομάδες. Είναι λοιπόν πιθανόν ότι ο οργανισμός προσαρμόζεται και γίνεται ανθεκτικός στην αρνητική αυτή δράση της καφεΐνης.

Παράλληλα τονίζουν ότι ο καφές περιέχει και άλλες ωφέλιμες ουσίες εκτός από την καφείνη. Αυτές είναι το μαγνήσιο και το χλωρογενικό οξύ που περιέχονται σε σημαντικές ποσότητες. Επίσης περιέχει κάλλιο και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Οι ουσίες αυτές βρέθηκαν σε εργαστηριακές και κλινικές έρευνες ότι βοηθούν το μεταβολισμό της γλυκόζης στον άνθρωπο (ευαισθησία στην ινσουλίνη, απορρόφηση γλυκόζης, έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας) και κατά συνέπεια μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Οι Ολλανδοί ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιο ή ποια από τα συστατικά του καφέ, είναι υπεύθυνα για το συσχετισμό που βρήκαν.

Επιπρόσθετα επιβάλλεται να γίνουν και άλλες έρευνες από διαφορετικές ερευνητικές ομάδες, για να φανεί κατά πόσο τα ίδια αποτελέσματα θα ξαναβρεθούν. Αυτό είναι απαραίτητο για την επιβεβαίωση του συσχετισμού κατανάλωσης καφέ και μείωσης κινδύνου για διαβήτη. 

Για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί κάποιος σήμερα να συστήνει τον καφέ, σε μεγάλες ποσότητες για την πρόληψη του διαβήτη.

Εκείνο το οποίο θα πρέπει να γίνει, είναι η ανεύρεση μέσα στον καφέ των δραστικών εκείνων ουσιών, που πιθανόν να έχουν ωφέλιμη δράση εναντίον του διαβήτη.

Επίσης η αφαίρεση από τον καφέ των ουσιών εκείνων που είναι νοσηρές για την υγεία, θα μπορούσε να μας δώσει ένα ρόφημα με τις ωφέλιμες δράσεις χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Για παράδειγμα ο καφές χωρίς καφεΐνη, τουλάχιστο θεωρητικά, θα μπορούσε να έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα χωρίς τους κινδύνους που έχει η υπερβολική λήψη καφεΐνης. Αυτό όμως θα πρέπει να αποδειχθεί από σχετικές  έρευνες.

Η συχνότητα του διαβήτη αυξάνεται ανησυχητικά και αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα. Σήμερα υπάρχουν 130 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Υπολογίζεται ότι λόγω του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, ο αριθμός των διαβητικών σε όλο τον κόσμο αυξάνεται δραματικά. Σίγουρα υπάρχουν τρόποι πρόληψης όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική εξάσκηση και η διατήρηση ενός κανονικού βάρους σώματος.

Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι τα ευρήματα των Ολλανδών γιατρών, είναι πολύ ενδιαφέροντα λόγω του ότι αφορούν ένα δημοφιλές ρόφημα με μεγάλη κατανάλωση παγκοσμίως.

Θα περιμένουμε όμως τη διεξαγωγή και άλλων ερευνών για την επιβεβαίωση ή την απόρριψη των ευρημάτων αυτών, προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

MEDLOOK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *